Tokina SD 70-210mm 1:4-5.6

Šo objektīvu iegādājos eBay 2019. gada novembra beigās. Pārdevējs to bija izlicis par neticami zemu cenu un norādījis uz tā necilo optisko stāvoklis, kurš pēcāk nemaz tik bēdīgs neizrādījās. Kopumā par objektīvu kopā ar piegādi samaksāju mazāk par 15 mārciņām. Lieki piebilst, ka negaidīju saņemt ko nopietni izmantojamu.

Vēsture

Internetā nav daudz informācijas par šo objektīvu. Tokina ir ražojusi virkni 70-210mm objektīvu. Manā rīcībā esošā kopija ir Tokina SZ-X 210, kurai arī bijuši vairāki varianti (uzmanību jāvērš pogai pie diafrgamas gredzena). Fotogrāfu un foro amatieru rindās Tokinas SZ-X sērija tiek vērtēti atzinīgi.

Oriantējošais ražošanas laiks ir pagājušā gadsimta 80’~ 90′ gadi, Japāna. Šobrīd Tokina piedāvā SZ sēriju, kura kā norādīts Tokina mājas lapā, ir SZ-X sērijas pēctecis.

Kā norāda marķējums SD – (Super Low Dispersion) – šim objektīvam ir īpaši zemas dispersijas optika. Tas nav pilna kadra un tā makro attiecība ir 1:5.1

Specifikācija:

Fokālais garums: 70 – 210 mm
Konstrukcija: Nav zināms
Skata leņķis: Nav zināms, orientējoši 12° – 35°
Fokusa distance: 1,3 m – ∞
Diafragma: 6 elementu, f/4 (f/5.6) – f/32
Filtra izmērs: 52 mm, vītne
Garums: ±87 mm
Svars: ± 436 g
Der: Canon, Minolta, Nikon, Olympus, Pentax, Yashica

Pieredze

Objektīvs ir super-ērts! Fokusēšanās uz dažādiem objektiem ir ļoti ātra un teju zibenīga, ja ieslēdzam focus-check un focus-peak funkcijas kamerā. Šīs konstrukcijas objektīvus tautā sauc par pumpīšiem – vienkāršā zoom principa dēļ. Pietuvināšana notiek stumjot vai pievelkot objektīva kustīgo daļu. Objektīvam nav vītnes kā pierasts vairumam mūsdienu zoom objektīviem. Fokusēšanās notiek ar lielo fokusa gredzenu ar kuru arī iespējams veikt pietuvināšanu. Tuvāk stiprinājuma vietai ir izvietots diafragmas vadības gredzens, kurš ir neliels un fiksējas ar klikšķu palīdzību. Diafragmas gredzens fiksējas uz pilniem un pus f-soļiem, izņemto 4 – 5.6 soli, kur tas pa vidu neapstājas.

 

Makro: Šim objektīvam ir makro skala un fokusēties uz nelieliem objektiem var no mazliet lielāka attāluma kā 1m. Fokusēšanās skala sākas ar 1,3 m, kas aptuveni atbilst. Ar augstāko diafragmas vērtību attēls nav gana ass un tādēļ samazinu tās vērtību uz f8. Rezultātā detalizācija ir teicama!

Ainavas: Lai arī šo objektīvu nenosauk par lielu, tas nav viegls un tā svars spiež kameru zemāk ja izmantojam statīvu. Pašam objektīvam sava fiksatora statīvam nav un to gribētos izelt kā trūkumu. Tālāku objektu detalizācijai ir jāizmanto zemāka diafragmas vērtība, kas spiež izmantot garu ekspozīcijas laiku. Neērts risinājums nakts ainavām ir izmantot lielākus objektus kameras un objektīva atbalstam. Otrs livehack ainavām (ne tikai nakts) ir izmantot taimeri foto uzņemšanai. 2s aizture pilnīgi novērš iespējamās vibrācijas, kuras rada slēdža nospiešana.

Objektīvs naktī ir bez būtiskiem atspīdumiem. Iegūtajos nakts foto nepatīk gaismas objektu attēlojums – negribu teikt, ka tas ir slikts, bet citiem objektīviem tas izdodas labāk.

Saulainās dienās darboties ar šo objektīvu ir tīrā bauda! Perfektam foto gan nākas nomest pāris diafragmas soļu vērtības. Iegūtais kadrs ir ar sulīgām krāsām un teicama asuma.

Atsevišķiem baltiem objektiem novērojams gaismos “areols”, kas varētu būt arī optikas stāvokļa rādītājs.

Vērtējums:
Asums: 7
Aberācijas: 8
Bokeh: 8
Ergonomija: 10
Cena: 10

Šīs konstrukcijas objektīvi pelnīti tiek nopelti dēļ to konstruktīvās nepilnības. Lai arī objektīvs nodrošina ļoti ērtu un ātru iespēju fokusēties, tas vienlaikus arī sevī ievelk nelielu apjomu gaisa, kas gribot – negribot nāk ar putekļiem.

Krāsas ir košas, bet nakts foto uzmanība jāpievērš to korekcijai – dzeltenā toņa intensitāti nepieciešams mazināt.

Šis ir viennozīmīgi dienas objektīvs. Šis ir labs sabiedrotais, ja plāno fotogrāfēt tālākas ainavas vai atsevišķus objektus. Nakts ainavām, portretiem, savvaļas dzīvnieku foto šis noteikti nebūs piemērots.